"Qara və yaşıl çay ən çox yayılmış iki içki növüdür. Dadda nəzərə çarpan fərqə baxmayaraq, hər ikisi bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Və hər iki növün hazırlanmasında eyni növ çay yarpağından istifadə edilir. Onlar arasındakı əsas fərq hazırlanma texnologiyasıdır və bu, öz növbəsində, içkinin xüsusiyyətlərinə təsir göstərir".Bu fikirləri "Vm.ru" nəşrinə müsahibəsində dietoloq Anjelika Duval deyib.
Mütəxəssis daha sonra bildirib:
"Yaşıl çayın hazırlanması prosesində bitkinin yarpaqları buxarda hazırlanır, beləliklə, onlar nəm olmur. Eyni zamanda, bu cür emal zamanı oksidləşmə prosesləri baş vermir ki, yarpaq faydalı keyfiyyətlərini itirsin. Bir qayda olaraq, yaşıl çay daha zəngin ətir və dada malikdir, həmçinin tərkibindəki mikroelementlərin və vitaminlərin miqdarı qara çaydan daha yüksəkdir.
Ancaq qara çay istehsalında yarpaqlar qıvrılaraq qurudulduğu bir fermentasiya prosesindən keçir. Buna görə içki xarakterik qara rəng əldə edir və qida maddələrinin tərkibinə görə fermentləşməmiş çaydan daha aşağıdır". Ekspert qara çayın bir sıra sağlamlıq faydalarından da danışıb. O, bildirib ki, çayın tərkibindəki taninlər iltihab əleyhinə və bakterisid təsirə malikdir:
"Taninlər çaya bakterisid xüsusiyyət verir və yaraları sağaldır. Lakin bu, o demək deyil ki, yaraları çayla müalicə etmək lazımdır.
İçki təkcə susuzluğu yatırmaq üçün deyil, həm də orqanizmə cavanlaşdırıcı təsir göstərmək üçün istifadə edilir. Bu, polifenol birləşmələrinin yüksək konsentrasiyası ilə bağlıdır - onlar antioksidant rolunu oynayaraq, bədənə toksinlərin yükünü azaltmağa kömək edir. Antioksidantların funksiyalarından biri hüceyrələri bərpa etməkdir, onlar həm də qocalma prosesini yavaşlatmaqdan məsuldurlar.
Çay qan dövranı sistemi üçün də faydalıdır, tərkibində damarların divarlarını gücləndirən və qanaxma riskini azaldan katexinlər var. Bundan əlavə, tərkibi P vitamini ehtiva edir, qan təzyiqini normallaşdırmaqda faydalıdır, allergiya və ödem zamanı faydalı təsir göstərir.
Əgər, çox çay içsəniz, bu, orqanizmin ehtiyatlarına mənfi təsir edəcək, hətta qocalma prosesini sürətləndirəcək, ona görə də içkini günortadan əvvəl içmək daha yaxşıdır. Axşam saatlarında həddindən artıq çay içmək arzuolunmazdır, çünki bədən fəaliyyətinin təbii fəaliyyətini aşağı sala bilərsiniz və bu, sinir sisteminə zərər verir.
Çay güclü sidikqovucu kimi də istifadə edilə bilər, lakin burada doza çox vacibdir, çünki o, zərərli maddələrlə yanaşı, kalsium kimi faydalı maddələri də bədəndən çıxarır. Çox çay içdikdə mədədə daha çox turşuluq əmələ gələcək.
Ona görə də mədə turşuluğundan əziyyət çəkənlər və mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşmə mərhələsində olanlar çaydan istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar". Becan.az